Hotel Rivulus

Atractii


Baia Mare a fost atestata documentar in 1329 sub numele Rivulus Dominarum (Râul doamnelor).

Printre atractiile turistice:


Muzeul de Mineralogie

Muzeul de Mineralogie

Istoricul naşterii muzeului se poate urmări pe doua direcţii prioritare -creşterea numerică şi valorică a colecţiei de minerale, pe de o parte şi crearea muzeului actual ca instituţie de ştiinţă şi cultură oferită specialiştilor şi largului public, pe de alta parte. Colectia de minerale a început să se constituie din anul 1969 în jurul unui nucleu de minerale în numar de 1.502 bucati nedeterminate şi neinventariate, aflate de multi ani într-o magazie a Muzeului Judeţean Maramureş. Treptat, prin colectări din subteran, achiziţii şi donatii, colecţia a crescut numeric, ajungând în 1975 la 3.272 esantioane.

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie Maramures

Muzeul Judetean de Istorie si Arheologie a fost inaugurat in 1954 si ofera posibilitatea de a descoperi aspecte ale trecutului maramuresean.Muzeul cuprinde expozitii permanente si temporare, precum si un program de educatie, numit “Muzeul Viu”, adresat in special tinerilor. Patrimoniul muzeului cuprinde peste 70.000 de piese structurate in colectii de arheologie, istorie, tehnica si biblioteca. Expozitiile reflecta evolutia istoriei locale incepand cu secolul al XIV-lea, aducand marturii ale existentei umane in zona, inca din preistorie. Muzeul detine si o colectie impresionanta de arme medievale: palosul orasului, spade, sabii si camasi de zale.

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare

Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare

Este situat in Baia Mare, pe str. Dealul Florilor. Muzeul de Etnografie si Arta Populara Baia Mare dateaza din 1965, functionand in actuala cladire din anul 1971 si cuprinde exponate ce reflecta: ocupatiile traditionale, mestesugurile si instalatiile tehnice, obiecte ce apartin artei populare: ceramica, mobilier, obiecte de uz casnic, elemente de arhitectura populara, port si textile de interior, din cele patru zone etnografice ale judetului (Chioar, Codru, Lapus, Maramures).

Monumentul ostasului roman

Monumentul ostasului roman

Monumentul, o statuie impresionanta cu  inaltimea de 10,65 m si lungimea de 16 meste amplasata in parcul orasului  Baia Mare. A fost realizat de catre Andrei Ostap si a fost inaugurat  in anul 1960,  fiind dedicat tuturor ostasilor din armata romana care si-au dat viata pe campul de batalie din Al Doilea Razboi Mondial.

Turnul combinatului

Turnul combinatului

Este cea mai inalta constructie din Romania si a treia constructie industriala din Europa, avand 351,5 m inaltime si 20 m latime la baza. Desi a costat 11 milioane dolari s-a dovedit ineficient in inlaturarea puluarii orasului.

Casa de Cultura Baia Mare

Casa de Cultura Baia Mare

Este unul dintre importantele obiective turistice din Maramures, fiind localizatain centrul orasului Baia Mare, in vecinatatea hotelului Rivulus . A fost ridicata in anul 1971, aceasta are o sala de spectacole de 700 locuri, precum si o serie de sali pentru diverse activitati cultural-artistice, holurile spatioase, finisajele cu lambriuri din esente lemnoase constrastante si structura mestesugita a plafonului, cu o imensa dantelarie din piatra, confera edificiului o nota distincta de maretie.

Muzeul satului

Muzeul satului

Un al doilea muzeu creat de colectivul Secţiei de Etnografie din Baia Mare este Muzeul în aer liber. Pentru a se organiza acest muzeu s-au depus eforturi uriaşe şi datorită faptului că, în acele timpuri, un astfel de muzeu nu era deloc dorit de cei care se aflau la conducerea ţării. Argumentele prezentate de specialişti şi mai ales tematica expoziţiei care făcea din acest muzeu un unicat în Europa, au determinat autorităţile ca în final să atribuie muzeului nostru un teren de 12 ha, pe Dealul Florilor în jurul bisericuţei de lemn aflată deja pe această locaţie.

Centrul vechi – Baia Mare

Centrul vechi – Baia Mare

-Centrul Vechi (P-ta Libertatii), locul unde se desfasura targul, cuprinde peste 20 din cele mai vechi cladiri din oras sec. XV-XIX:

Bastionul Macelarilor

Bastionul Macelarilor

Bastionul Măcelarilor (Turnul de Muniţii) – construit in sec. XIV-XV, turnul este ultimul ramas din cele sapte turnuri medievale de aparare ale orasului. Legenda spune ca de aici s-a tras glontul care l-a ucis pe haiducul Pintea Viteazul. Adresa: langa Piata Izvoarelor.

Turnul lui Stefan

Turnul lui Stefan

Turnul Stefan, parte a fostei catedrale Sf. Stefan, a fost construit intre 1446-1468 si are peste 45 m inaltime. Catedrala Sf. Stefan a fost construita intre 1347 si 1387 si a fost afectata de cateva incendii datorate fulgerelor. Dupa ultimul incendiu din 1769 nu a mai fost renovata iar piatra din ziduri a fost folosita pentru alte constructii din oras.